Marul Hasadı

Mart 6, 2009

60Ekim başında tohumlarını ekerek büyütmeye başladığımız marullar artık neredeyse oldular. Çok sık çıkıp birbirlerini sıkıştırdıkları için fide boyuna geldiklerinde yerlerinden söküp aralıklı aralıklı yeniden dikmiştik. Şimdi hepsi olgunlaştı, her gün birer ikişer tanesini yemeye başladık. Bu ilk marul tecrübemizde öğrendik ki marul turpa göre çok daha narin ve incelik isteyen bir bitki. Özellikle fide zamanı, yerlerini değiştirmek gerektiğinde daha yeni oluşmuş olan kökleri yavaşca topraktan çıkarmak, dikkatlice yeni yerlerine dikmek sonra da her birinin tutup tutmadığını kontrol etmek gerekiyor. Bir de marulu börtü böcek alemi de çok lezzetli buluyor, dış yaprakları kıtır kıtır yiyorlar. Dış yaprakları biraz bozulmuş olan marulların kötü, hasta veya yenmez olduğunu düşünmemek ve biraz da börtü böceğin karnını doyurmasına izin vermek gerekiyor. Bir de tabii toprağınızın da beslenmeye ihtiyacı var, hem dikimden önce hem de sonra. Bizim bostanın toprağı biraz killi bir yapıya sahip olsa da mandalinlikten gelen minareller sayesinde zengin ama yine de yapılması gerek işler var; önce yabani otlardan arındırıp, çapalayıp havalandırılmalı, sonra zengin üst katmana zarar vermeden birazcık düzlemeli ve tohumlar büyüyüp fide boyuna ulaştıklarında toprağı biraz beslemeli. Biz bu kış ekiminde iki çeşit organik toprak besini kullandık:
1- Arka bahçede bir süre takılıp karınlarını doyuran inek ailesinin gübrelerini
2- Vejeteryan mutfak artıklarından, verandadan süpürdüğümüz kuru yapraklardan, bahçeden yolduğumuz yabani otlardan, atık kağıtlardan oluşan kompost bileşimini.

Reklamlar

4 Responses to “Marul Hasadı”

  1. Anıl Ilgaz Says:

    Marullar yukarıdan yeşil güller gibi çıkmışlar. Tokyolu Anıl ustanın suşi yapımında vazgeçemediklerinden, gül marulu…Yemesi ayrı seyretmesi ayrı afiyet olur bunların.

  2. sineksekiz Says:

    Mutfak dolaplarından bir tanesinin içinde, hiç pakedi açılmamış iki tane suşi yosunu duruyor. Marullar bitmeden gel de beraber geleneksel Anıl Usta suşilerinden yapalım.

  3. damla Says:

    yesil gullere bakinca bol limonlu salata cekti canim. Ama anilin susi teklifi de super.
    anilin wasabisi bende kalmisti. onu da getirsem size katilabilir miyim, ehe hehe

  4. sineksekiz Says:

    sen söyleyince birden hatırladım damla: bizim anıl’la size gelip yemek yapacağımız gece anıl gelememişti ve sonradan zincirleme kötü olayların haberini almıştık ya? işte bizim o geceyi yeniden tekrarlamamız gerekiyor. suşi perisinin gazabına uğramış olabiliriz :) o yüzden sizi bir an önce burada yemek yapmaya davet ediyorum! wasabili ya da wasabisiz *


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: