Bakla ve Labada

Nisan 12, 2009

121Bahçemizin çeşitli noktalarında kendi kendine yetişen yenilebilir onlarca ot var, bunlardan bir  tanesi labada. Tijen İnaltong‘un Bir Ot Masalı adlı kitabında söylediği gibi, karabuğdaygillerden, kuzukulağıyla akraba olan bir bitki labada.Gözlemlediğimiz ve okuduğumuz kadarıyla labada, çok nazenin bir cins değil ama arkadaş bitkileri seviyor, kendi başına değil de kendinden uzun bir başkasının gölgesinde çıkıveriyor, tarlalarda ekinlerin arasında büyüyor. Bodrum’un yerlileri labadayı ya yumurtayla şöyle bir tavada karıştırıp ya da yufka katmanlarının arasında böreklik olarak yiyor. Biz de hakeza.
Bakla ise nitrojen tutucu, her bostanın toprağını besleyen yararlılık timsali bir bitki. Bakla bu sebeple Bill Mollison’ın Permakültür’e Giriş kitabında çokça geçen bir bitki. Baklalar çok olgunlaşmadan yaprakları da yenebiliyor. Bu yapraklarının tazecik olanlarını kopardıktan sonra üzerinde şöyle bir zeytinyağı limon gezdirip salata niyetine ya da ya da yoğurtla yemeye doyulmuyor. Bu bilgiyi de komşumuz, arkadaşımız, editörümüz Oylum’dan edinmiştik zamanında.
Yukarıdaki fotoğrafta hangisi hangisi diye merak edenler olursa: üstteki küçükler bakla, alttakiler de labada.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: