Kabak Ailesinin Diğer Muhteşem Üyeleri

Haziran 24, 2009

212
Bostandaki yiye yiye, hediye ede ede bitiremediğimiz sakız kabakları haricinde iki farklı  çeşidimiz daha var; su kabağı ve bal kabağı.
Yukarıda, bir sarmaşık gibi hızla ve yukarı doğru uzanan su kabağının henüz gelişmelerinin başında olan meyvelerini görüyorsunuz. Bir parmak boyunda olsalar da şimdiden erişkin su kabağının şekline sahipler. Bizim bostana gelmelerinin hikayesi ise ilginç: Turgutreis’in pazar kurulan ara sokaklarından birindeki çay bahçesinde, konukların oturduğu masalara gölge yapsın diye dikilen su kabağının meyvelerinden biriydi, bu kabakların annesi. Onu kuruduğu daldan alıp bize getirmiştik. Su kabağı kuruduğunda inanılmaz sert bir maddeye dönüştüğünden, matkapla alt kısmından bir kapak açıp içinde tohumları çıkarmıştık. İşte o tohumlardan 4 tanesi bugün bostanda meyve veren yetişkin bitkiler… Anne kabak ise odalarımızdan birindeki ampülün lambalığını yapıp, çirkinliği kapatıyor ve üzerindeki deliklerden odanın farklı noktalarına ışık huzmeleri yayıyor.
213
Bu koca oğlanın bir bal kabağı meyvesi olduğunu anlamak hiç zor değil. Gördüğünüz gibi bostanın devi olma yolunda hızla ilerliyor. Şu an 4 kilo civarında , tam olarak olgunlaştığında ise bu halinin neredeyse 10 katı büyüklükte olucak! Buralarda bal kabağının tatlısı -bu bilinen tarif- bir de böreği yapılıyor. Özellikle bu böreği düşündükçe kendisine daha bir gözümüz gibi bakıyoruz.

Reklamlar

3 Responses to “Kabak Ailesinin Diğer Muhteşem Üyeleri”

  1. deniz Says:

    Ben balkabağından -tatlı biberle beraber- çok güzel çorba da yapıyorum. Aklınızda olsun…

  2. sineksekiz Says:

    hmmm, mmmmm, ta-rif-isteriz-ta-rif-isteriz!

  3. deniz Says:

    Balkabağı ve biraz da patatesi iri küpler halinde doğrayıp, isterseniz tatlı kırmızı biber de ekleyerek, biraz zeytinyağında şöyle bi çevirin… hafif yumuşayıp tatlanmaya başlayana kadar… çevirirken tuz da ekleyebilirsiniz. Sonra üzerine kettle’da kaynattığım suyu ekliyorum, varsa et suyu ve özellikle paprika… hepsi kaynadıktan sonra (ben düdüklü kullanıyorum, çok hızlı oluyor) bir el blendırıyla bebek maması kıvamına getirin. Sonbahar-kış aylarında süper kolay ve lezzetli oluyor.

    Bir seferinde evde havuç kalmadığı için artan balkabağını robottan geçirip cevizli tarçınlı keke kattım, o da oluyor. :)


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: