Tam Buğday Unu

Temmuz 14, 2009

228
Ne zamandır ekmek konusundaki rutinimiz şöyleydi: sabah uyanılır, suya sabuna dokunulur, bostana bir göz atılır, itler kediler yerinde mi bakılır, demliğe çay konulur ve bisiklete atlayıp fırına gidilir, fırındaki çocuklardan poşetsiz iki taze iki de bayat ekmek alınır, yanımızda getirdiğimiz bez torbaya atılır ve dumanı tüten ekmeklerle kahvaltı sofrasına yetişilir. Tazeler bize, bayatlar et suyu ve kemikle karıştırılıp Mösyö ve Cimbim’e mama olur, karnımızı doyurur.
Bu neşeli ritmde herşey iyi hoş ama gelin görün ki bu beyaz undan yapılan ekmeklerin içi pek bir boş.. Arada marketten tam buğday unu paketlerinden alıp, elde yoğurup, fırında pişirip ekmek yapmışlığımız vardı ama bir süredir bunu alışkanlık haline getirdik ve beyaz unla yapılmış hazır fırın ekmeğine baybay dedik. 2 haftadır ekmek hamurumuzu kendimiz yapıyoruz ve inanılmaz lezzetli oluyor!
Yukarıdaki fotoğrafta 500 gr’lık tam buğday ununa, maya, zeytinyağı, çörek otu ve kekik karıştırarak yaptığımız ve üzerine domates, peynir, sarımsak ve fesleğen eklediğimiz ekmekleri görüyorsunuz. Ankara ve Denizli’den gelen arkadaşlarımız Eren ve Deniz’le beraber kahvaltıda yemek üzere hazırladık ve iki tabak da anında bitiverdi.
Tam buğday unu beyaz una göre çok daha çok daha tercih edilmesi gereken bir hammadde aslında.  Buğdaydan daha fazla un elde etmek için birçok işlemden geçirilerek üretilen beyaz un seyreltilmiş olduğundan besin değeri çok daha düşük, doyuruculuğu da bir o kadar az.  Dalından koparılmış portakalı sıkıp yaptığınızla konsantre meyva suyu arasındaki fark gibi..
Tam buğday unundan kendi emeğimizi de katarak ekmek yapmaya geçiş yaptık ama asıl hedefimiz bu unu marketden alıp, her seferinde dünyaya yeni plastik paketler kazandırmak ve market zinciri sahibi firmanın cebini şişirmek yerine bir çuval un alıp derin bir toprak çömlekte muhaza etmek. Bu daha ucuz, daha az doğayı kirleten ve bize büyük un firmaları ve market zincirleri yerine küçük bir üreticinin ununu almamızı, ona da bu sayede destek olabilmemizi sağlayan bir seçenek. Bakalım ne zaman hayata geçirebileceğiz bu fikri?

Reklamlar

8 Responses to “Tam Buğday Unu”


  1. Hımmm bir de elma sulu reçeli soralım o zaman :) Tam buğdAYIN bağımlısıyım.Başka ekmek yiyemiyorum. Harika ekmek tariflerim var. İsterseniz gönderebilirim. Biliyorsunuz eğitime ekmejkçilik de dahildi :)

  2. damla Says:

    Hay çok yaşayın siz!
    kağıt gibi un da çok önemli bir hammadde. Yapılan defteri-kitabı, ekmeği-çörek böreği etkiliyor. Ben organik Karahan un veya Aş-nan tam buğday unu ve çavdar kullanıyorum, Ayrancı ekolojik pazarı açıldığından beri.

    Unun tazeliği de çok önemli bu arada. Üretim tarihi çok yeniyse daha çok kabarıyor. Size önerim 5 kg.lık paket bulursanız alın, ve hiç nem görmeyecek şekilde saklayın.

    Say say bitmez faydaları: kepeği ayrılmadığı için daha uzun süre tok tutuyor ve sindirime yardım ediyor, vitaminli ve yağlı kısım olan (tohumun üremesine yarayan) ruşeym de ayrılmadığı için daha besleyici bir un. Beyaz un genellikle yapay ağartıcı kullanılarak beyazlatılıyor (tam çılgınlık bana göre).
    Sözün kısası afiyetler olsun :)


  3. Efendim elma sulu reçel olmazmış. Çünkü elmayı bile tek başına komposto yapsan şekersiz olurmuş. Kaynatmadan reçel olmayacağı için şeker yerine başka bir şey olmazmış. Kaynatma+şeker dayanıklılık sağlarmış. :( İyi bir haber vermek isterdim ama maalesef şimdilik durum böyle…Sevgiler…

  4. deniz Says:

    Ben de 3-4 sene önce hevesle şekersiz kabak tatlısı yapmaya çalışmıştım elma suyu (yoksa üzüm müydü?) kullanarak. Maalesef rezil bişey oluyor… :(

  5. sineksekiz Says:

    Birkaç kişi daha elma sulu reçel için benzer yorumlar yaptı. Zaten yaz sonunda reçel yapmak için elma bulup suyunu çıkarmak da ayrı bir mesele. Ama pekmez yeni bir açılım getirebilir bu doğal reçel meselesine. Geçenlerde bir arkadaşımızda pekmezle yapılmış kiraz reçeli yedik, iyiydi.
    Bakalım Slow Food Gençlik Hareketi 11 Ağustos’da doğal reçel atölyesi için buraya geldiklerinde nasıl tarifler getirecekler..

  6. kucukevim Says:

    mükemmel :)


  7. […] ekmeklere doğru değiştirmek istediğimizden bahsetmiştik -merak edenler, aramaya üşenenler buraya tıklasın- Bu yazımıza, tam buğday ununun lezzeti ve yararının farkında olan […]

  8. halil ayar Says:

    sayın yetkili balıkesir dursunbey bölgesinde su ile çalışan taşlı değirmen işletmekteyim.değirmenimde tam bugday unu kepekli un cavdar unu yulaf unu ve tahıl unu üretmekteyim.değirmenim ruhsatlı ve gıda üretim iznim vardır.aylık 45 ton üretim yapmaktayım.unlarım tamamen dogal ve katkısızdır.hijyenik ortamda üretilip paketlenmektedir.sizlere hizmet etmekten mutluluk duyarım.saygılarımla halil ayar


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: