Frenk İnciri Soymanın İncelikleri

Ağustos 14, 2009

280
Mehmet Amca bahçeye eli boş gelmez, hep bizimle paylaşacak birşeyler getirir. Bazen ineklerinin sabah sağdığı sütü, bazen yolunun üzerindeki ağaçlardan birkaç avuç topladığı meyveler olur yanında. Geçen gün yine mandalinalara su vermeye geldiğinde bizim verandaya uğradı, biraz soluklandı, yanında da bir torba frenk inciri vardı. Bu az binilir, az bulunur meyveden ve onu yeme usullerinden bahsedelim bugün size. 
Frenk inciri, adındaki incir ve Fransız referanslarına karşın her ikisiyle de ilgisi olmayan, bu çevrede kendiliğinden yetişen yassı kaktüslerin ağustos ayında verdiği meyvesi aslında. Turunculu sarılı rengi ve yumurtaya yakın bir formu var, dış kabuğu yüzlerce minik dikenle kaplı, yenen iç kısmı ise etli ve çekirdekli.
Yaz sonu buralarda, yol kenarında yürürken sıkça karşınıza çıkabilecek bu kaktüs meyvelerini toplayıp yemek ise bilmeyen kişinin kesinlikle kalkışmaması gereken bir iş zira üzerinde gözle zor seçilir yüzlerce diken elinize battıktan sonra çıkması oldukça zor.
Bu meyvenin Mehmet Amca’dan görüp öğrendiğimiz,ayıklanma, soyma ve yemesine dair usülleri bu sebeple aktarmayı bir borç biliyoruz. Temizlenmesinden başlayalım; kaktüsten çıktığı yerden keserek bir torbada biriktirdiğiniz frenk incirlerini gürül gürül akan suyun altında, torbayı iki yana sallayarak yıkıyorsunuz. Bu şekilde dış yüzeydeki dikenlerin birçoğu çıkıyor. Sonra iki parmağınızla dikkatle meyvelerden birini tutup, bıçakla üstünden ve altından yatay bir şekilde kesiyorsunuz, salatalığın uç kısımlarını alır gibi. Ardından da meyvenin üzerinde dikey bir kesik atıp kabuğu sola ve sağa doğru açıyorsunuz.  Kabuk etli kısımdan kolayca ayrılıyor, yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi. Sonra da afiyetle yeniyor, bizim yaptığımız gibi! Aman çekirdeklerini ayıklamaya çalışmayın, kıtır kıtır yemenin zevkine varın.
Dikkatle bakarsanız, frenk incirlerini Ege ve Akdeniz’de yol kenarlarındaki yassı büyük kaktüslerin üzerinde  ya da meyve-sebze pazarlarındaki köylü tezgahlarında bulup tadabilirsiniz.

Reklamlar

One Response to “Frenk İnciri Soymanın İncelikleri”


  1. Ben de duymamıştım hiç. Çok merak ettim gerçekten.Merakla bekliyorum.Sevgiler…

    Not: Her yeni yazınızı okuyorum ama genelde zamansızlıktan yorum bırakamıyorum.Unuttum sanmayın :)


Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: