Pembe Domateslerin Tohumu

Ağustos 19, 2009

292
Bostandaki pembe domates fideleri artık son demlerinde. Neredeyse 2 aylık hasadımız son günlerde giderek azaldı, biz de bir sonraki ekim için ayıracağımız domatesleri seçmeye başladık. Yukarıdaki fotoğrafı ilk tohum alma deneyimimiz esnasında çektik. Fidenin toprağa yakın olan kısmından aldığımız, sağlıklı ve büyükçe bir domatesi yemeklik doğrarken, içindeki çekirdekleri ayrı bir kenara ayırdık, yapışmasınlar diye de yağlı kağıdın üzerine koyduk ve kurumaya bıraktık. Güneşte bekletip kuruttuğumuz çekirdekleri daha sonra tek tek küçük bir parça kağıt havlunun üzerine taşıdık. Bozulmadan bir sonraki bahara kalabilmeleri için de kağıt havluyu güzelce katladık, bir köşeye kaldırdık.
Bu işlemlerin yediğimiz domatesin çekirdeğinden bir sonraki ekimin tohumunu elde etmek için yeterli olduğunu düşünüyorduk ki Pembe Domates Ağı‘nın ana sayfasında Gökhan Bey’in yazdıklarına rastladık. Gökhan Elmacıoğlu demiş ki:
Domates alınır, -genelde üst ve alttan basık şekillidir- sapı ile tabanı arasından kesilir. Ortaya içinde çekirdeklerin bulunduğu üçgen şekilli odacıklar çıkar bu odacıkları bir çay kaşığı yardımı ile bir çay tabağına sıyırıp, domatesin kalan kısmı üzerine az tuz, az kekik ve bolca sızma zeytinyağı ile ekmek bandırılarak afiyetle yenir. Çay tabağındaki çekirdekler ve bağlantı dokuları itinayla bir küçük pet şişeye aktarılır, içine yarıya kadar tercihen klorsuz damacana suyu veya kaynamış soğutulmuş su konur, kapağı kapatılır iyice çalkalanarak çekirdeklerin diğer dokulardan ayrılması sağlanır, gerekirse bu işlem bir iki kez tekrar edilir. Daha sonra süzülür ve ara dokulardan ayrılan çekirdekler bir parça kağıt havlunun üzerine alınır. Evin içinde kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra kağıt havluya yapışırlar, bunlar küfrederek birer birer temiz bir kağıt havluya alınır, katlanıp zarf haline getirilir, hava almayacak şekilde ya bir naylon poşete konulur yada streç filme sarılır, buzdolabının kapağındaki kapaklı bölümde bahar başına kadar saklanır.”
Gerçekten çok faydalı bilgiler bunlar. Bir dahakine bizim de çekirdekleri ayırma ve saklama adımlarımız böyle olacak.

Reklamlar

7 Responses to “Pembe Domateslerin Tohumu”


  1. Gökhan Bey müthiştir gerçekten…
    :))

  2. ilgi genc Says:

    irem
    ben de bugun yedim sbah kahvaltisinda ilk defa pembe domateslerden.. gecen hafta biz cerenle macaristandayken, onlar da kizarmislar. ama bitkiler sizlere omur. nedense birseyler ters gitti. butun yapraklar kurudu dokuldu. uzerindeki birkac tane meyve de yesil yesil kaldi.. kizarana kadar durular herhalde orada..
    sendeki tohumlardan bana ayir, onumuzdeki yil, golbasindaki bahce ile gumushanedeki bostana ekecegim onlardan.

  3. sineksekiz Says:

    Yaprak kuruması bizde de oldu ama kısmi, bitkilere öldürecek kadar zarar vermedi. İki aydır onca gelen giden de olmasına rağmen, dışarıdan çok az domates aldık, pembelerden ve diğer bahçe domateslerinden yedik durduk. Bener’e düğün hediyesi olarak birkaç tane götürmüşlüğümüz bile var.
    Tohumlardan ayırırım elbet, başka eklemeler de yaparak gönderirim sana. Ceren’e, Alaz’a selamlarla…

  4. etem tezcan Says:

    Merhaba
    Seed to seed (Suzanne Ashworth) isimli kitapda domates çekirdeklerinin fermente edilmesi öneriliyor.
    tomato1
    tomato2

    sayfalarına metinleri tarayıp ekledim.

  5. feyza Says:

    pembe domates istiyorumm annesi de seninki olsun istiyorum :)
    bizim domatesler ii durumda bu arada evdekiler de kendi yetiştirdiğimiz domatesleri yemekten cok memnun :) balkona bahce yapma planları bile mevcutt :))

  6. sineksekiz Says:

    E siz de kendi domateslerinizden tohum alsanıza canım arkadaşım! Bizim tohumlardan istersen göndeririz, pda’dan de isteyebilirsiniz ama siz de bir yandan deneyin bakalım sizin kahramanlardan çıkacak tohumlar seneye nasıl fideler verecekler…


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: