Tam Buğday Ununun Gösterdikleri

Ağustos 19, 2009

293
Bundan bir ay önce, Temmuz’un ortasında, tam buğday unuyla ilgili bir yazı girmiş ve fırından aldığımız beyaz undan yapılmış ekmeklerle ilgili gündelik rutinimizi, bu yörenin buğdayından öğütülmüş tam undan bizzat yapacağımız ekmeklere doğru değiştirmek istediğimizden bahsetmiştik -merak edenler, aramaya üşenenler buraya tıklasın- Bu yazımıza, tam buğday ununun lezzeti ve yararının farkında olan takipçilerimizden, dostlarımızdan birçok yorum da gelmişti. 
Şimdi ise şu haberi verme vakti geldi: tanıdığımız küçük bir çiftçinin ekip, biçtiği, öğüttüğü yerel bir tür olan karakılçık buğdayından yapılma unu ve nohut unundan yapılma geleneksel ekşi mayayı kullanıyoruz bir kaç haftadır mutfakta! Sadece lezzet olarak çok tatmin edici değil bu değişiklik, aynı zamanda yaptığımız ticaretin adil olması, üreteni şahsen tanımamız, onun kimyasal kullanmadan tarım yapıyor oluşu,unun öğütüldüğü buğdayın eskiden kalan yöresel bir çeşit olması da işin diğer mutluluk verici yanları.
286
İşte bu fotoğrafta gördüğünüz, yıllardır toprakla uğraştığını hemen belli eden el buğdayımızı toprağa serpen, yetiştiren. Milaslı çiftçi Hasan Uzun, atadan kalma tohumlardan yetiştirdiklerini  Bodrum pazarındaki Meyve Mirası projesinin tezgahında satan çiftçilerden biri. Hasan Usta’yla birkaç hafta önce pazarda tanışmıştık. Un aradığımızı duyunca tarlasına ektiği buğdaydan öğüttüğünden bize de biraz verebileceğini söylemişti, biz de sevinerek kabul etmiştik. Ekmek yapma usülleri üzerine sohbet ederken mayayı nasıl yapıyorsunuz? sorusuna “nohut unundan” deyince bu sefer mayasından da istemiştik. Bizi kırmayıp, ertesi hafta küçük bir poşetin içinde hanımının yaptığı mayalı ekmekten bir parça getirmişti. Geçen hafta Hasan Usta’nın evinden bizimkine gelen işte bu mayalı hamurla bir haftadır ekmekler yoğuruyoruz. 
Bu süreçte, ülkemizdeki tarım politikaları, küçük çiftçinin hali  ve tüketici tercihlerine dair birçok şey gördük, düşündük. Bu konu hakkında ayrı bir yazı paylaşacağız yakında..
Ama siz bu sırada Fikir Sahibi Damakların geleneksel ekmeğimize sahip çıkmakla ilgili söylediklerini  buradan okuyabilir sonra da en çok yediğiniz şeye yani endüstriyel bir şekilde üretilmiş, vitamin ve mineral içeren bileşenlerinden ayrıştırılıp beyazlatılmış ekmeğe daha dikkatlice bakabilirsiniz.

Reklamlar

5 Responses to “Tam Buğday Ununun Gösterdikleri”

  1. nalan cantav Says:

    of of.
    okudukça şişiyorum. sağıma soluma bakıyorum. ben burada ne ediyorum, ne işim var diye mızır mızır söyleniyorum:(


  2. Evde ekmek makinesi ile yapabileceğimiz sağlıklı tariflere gerçekten çok ihtiyaç var… Kendi adıma “instant maya” kullanırken huzursuz oluyorum… Kendi mayamızı yapmaya da bir türlü fırsat olmadı! Üşenmemek gerek…

    Sevgiyle.

  3. Özge Olcay Says:

    hani şu okuduklarım öyle inanılmaz, öyle güzel ki, sana inanırsam “ülkemizdeki tarım politikaları, küçük çiftçinin hali ve tüketici tercihlerine dair birçok şey”e inanamıyorum… senin, sizin mikro dünyanıza kanıp makro dünyayı unutmak istiyorum. ama damlaya damlaya birgün bir göl, birgün bir okyanus oluruz belki de, kim bilir…

  4. Çapar Kanat Says:

    Merhaba
    Karakılçık buğdayını ben de korumak istiyorum.Bir avuç da olsa temin edebilirmiyim.
    Çapar Kanat
    Çiftçi-Çiğ Süt Üreticisi
    http://www.bilgiagi.net/yazar/capar-kanat/

  5. sineksekiz Says:

    Merhaba Çapar Bey,

    Bizde karakılçık buğdayının tohumu yok ne yazık ki.. Bu buğdaydan öğütülen unu almıştık, tanıdığımız bir çiftçiden.
    Kendisine rastaldığımızda tohumu sorarız, bunu aklımızın bir köşesine yazdık..


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: