Sonbaharda Pazar Halleri: Kudret Narı

Ekim 10, 2009

355
Bugün Cumartesi yani Turgutreis ve civarı için meyve sebze alışverişi günü. Biz de sabah erkenden pazara uğrayıverdik. Etraf kalabalıktı, tezgahlar renkliydi. Sonbaharın güzellikleri arasında neşeyle dolandık, bildiğimiz çiftçilerle selam alıp selam verdik, sepetimize köy yumurtası, ekmeği, peyniri, yoğurdu, bir kilo soğan, az domates bir de bu fotoğrafta gördüğünüz kudret narından ekledik. Pek aşina olduğumuz bir meyve olmasa da fosforlu rengi ve ilginç şekliyle kandırdı bizi. Bir de üstüne, pazarın en güleryuzlu satıcı amcası “pek faydalıdır evladım, çekirdeğini hemen, dışını da şekerde beklettikten sonra yiyin” deyince kendimizi hiç tutmadık.
354
Pazardan dönünce bu ilginç meyve üzerine kısa bir araştırma yaptık: Kudret narı aslında sabah pazarının bir başka güzelliği olan bu kabaklarla aynı familyadanmış. Latince ismi Momordica charantia, İngilizce’de de bitter melon olarak geçiyor. Ayrıca pazarcı amcamızın dediği gibi tedavi edici etkileri olan, özellikle sindirim sistemi üzerinde etkili, Asya’nın geleneksel tıp yöntemlerinde önemli yeri olan bir bitkiymiş. Ana yurdu bilinmemekle beraber kökeninin tropikler olduğu kabul ediliyor. Buralara ne zaman ve nasıl gelmiştir kim bilir…

Reklamlar

3 Responses to “Sonbaharda Pazar Halleri: Kudret Narı”

  1. damla Says:

    Ankara’da bu kudret narinin yesil olanlari (tanesi 1,5 tl’den) satiliyor manavda. Supheyle bakmistim, alayim bari 1 tanecik :)

  2. aslı Says:

    kudret narının bir başka özelliği de yaralara iyi gelmesi. hem midedeki yaralara hem de yaralanma berelenme durumlarında dıştaki yaralara iyi geldiği bilinir. bunun için bir kaç adet kudret narını zeytinyağında ortalama iki üç ay bekletmek gerek. önce meyveleri parçalayıp küçülterek bir kavanoza koyuyoruz sonra da üzerini kaplayıncaya kadar zeytinyağı ekliyoruz ve kavanozun ağzını kapatarak iki üç ay bekliyoruz. burada çok sevdiğimiz bir abimiz dükkanının önünde motordan düşen ingiliz bir çifte hazırladığı bu karışımla ilk yardım yaparken anlatmıştı bu tarifi ..
    sevgiler

  3. sineksekiz Says:

    Aslı, bu ne faydalı bir bilgi oldu! İyiki yazdın, sağol :)


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: