Yeni Bir Malç Denemesi

Aralık 25, 2009

Öğlen işlere tam el atmamışken, hava yumuşak, dünden kalan pırasalı börek fırında.. Deniz uğradı, yerimizde duramadığımız için misafiri de iki dakika yerinde oturtmadık. Önce geçen hafta sahilden topladığımız kuru yosun dolu çuvalları bostana taşıdık birlikte. Sonra toprağın üzerini yosunlarla kapladık. Bu yönteme malçlamak deniyor, bilenleriniz vardır. Organik maddelerden oluşan bir tabakayla toprağın üzerini kaplayarak, güneş almasını engelleyerek yabani otları bastırmak amaçlı bir işlem.

Permakültür’e Giriş kitabında deniz yosununun iyi bir malç malzemesi olduğunu okuduğumuzdan beri aklımızdaydı; bugün Deniz’in de yardımıyla bostan toprağının üzerini  bu yosunlarla kapladık. Aslında en alt tabaka olarak toprağın üzerini kartonlarla örtmek ve organik malzemeyi bu tabakanın üzerine koymak ve büyümesini istediğimiz bitkiler için bu kartonda uygun bir delik açmak en iyisi ama, biz böyle bir denemeyle başlayalım dedik. Acaba yosunlardaki tuz ve eser miktarda da olsa kum sebzelere zarar verir mi diye soru işaretlerimiz yok değil. Bir de, bahçe toprağının bir kısmındaki yabaniler biraz palazlanmıştı bile, onlara ne kadar etkimiz olabilecek onu da dikkatle takip edeceğiz. Bakalım süreç neler gösterecek…

Reklamlar

3 Responses to “Yeni Bir Malç Denemesi”

  1. ilgigenc Says:

    aklıma bir şey geldi okuyunca sana da söyleyeyim dedim.
    bazı saksı bitkilerimi budarken budadığım dalları yaprakları saksının dibine serpiştirmiştim güzelce, toprak nemli kalsın güneşte hemen kurumasın diye. ama bir süre sonra bu yaprakların çürürken küflendiğini farkettim pek de iyi olmadığını düşündüm saksıdaki bitkiler için. zira dibine böyle bir örtü yaptığım bitkiler de pek hoşnut değilmiş gibi geldi bu durumdan. neyse bu dökülen yaprak simülasyonu örtüyü kaldırıp toprağı biraz havalansın diye eşeledikten sonra daha bi gülümser oldu aynı bitkiler.

  2. sineksekiz Says:

    ilgi bey, şöyle bir ihtimali göz öünde bulundurmalısın: bitkinin dibindeki toprağa çürümemiş, yani henüz komposta dönüşmemiş maddeyi koyduğun için bu madde çürüme aşamasında bitkinin ihtiyacı olan azota ortak oluyor olabilir. bitkinin neşesizliği de bundan kaynaklanıyor olabilir. galiba malçı kuru malzemeyle yapmakta fayda var.

  3. Rana Says:

    Kolay gelsin. Yosunu görünce benim de aklıma hemen tuz geldi doğrusu, sizin sonuçlarınızı merak ediyorum. Malç için kullanılack bitki korunacak bitkiden farklı olmalı, zararlıları üretmemek için-bildiğim kadarıyla.


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: