Yerel Yetişmiş Organik Gıdaları Almak için 10 Sebep

Ocak 27, 2010

Bu fotoğraftakileri aman hormonlu limon zannetmeyin, çok bozulurlar. Kendileri buraların en nadidelerinden, yerel meyvelerin hası desek abartmış olmayız. Bergamut az bulunur, zor yetişir ama yetiştiği toprağın bütün rayihasını kabuklarına koku olarak taşıyan şahane bir turunçgildir. Kabukları ilaç ve parfümlerde, kabuk altındaki süngerimsi beyaz kısmı da yemeye doyulmaz reçellerde kullanılır. Öyle her yerde de bulunmaz ama kıymetini bilenlere kendini gösterir, dalından koparılırken ses etmez.
Biz yakınlarımızda yetiştiği için çok şanslı sayıyoruz kendimizi ve sizin de kendi bölgenizde, ikliminizde yetişen yerel, sağlıklı doğal lezzetler olduğunu biliyoruz. Ve bu vesileyle küresel tarım politikalarıyla yok edilmeye çalışılan yerel besinlerden bahsetmek istiyoruz. Bu konuyla ilgili Slow Food Gençlik Gıda Hareketi‘nden, arkadaşımız Pelin Dumanlı‘nın size söyleyecekleri var:

‘’Bizim zamanımızda böyle süpermarketler mi vardı? Bakkallımız, köşe manavımız, fırınımızdan alırdık herşeyi. Kendi çiftçimizin ürettiği yeterdi herkese, şimdi karpuz bile dışarıdan geliyor.’’ …diye söyler annem hep. Annemin zamanı; yani, yavaş hareketin hayatın içinde farkedilmeden yaşandığı zamanlar. Olması gerektiği gibi… İyi, temiz, adil.

Şimdi gençlik olarak hayal ettiğimiz gelecek, geçmişte.. Annelerimizin zamanında… Biyoçeşitliliğimizi korumak, sürdürülebilir yaşamı desteklemek, ve gerçek gıdaya erişimi sağlamak için yapabileceğimiz şeylerden birisi de; yerel yetişmiş organik gıda ürünleri almak. Dünyada, birçok ülkede, bahçeler kuruluyor, gençler çiftçilerle birlikte çalışıyor. Çiftçilerin pazarları kuruluyor, tohumlar takas ediliyor. Hepsi gerçek gıda için! Ne yediğimizden emin olmak, sağlıklı beslenmek, mevsiminde yemek en büyük isteğimiz. Sürdürülebilir yerel gıda sistemlerimizi korumak, birey olarak hepimizin görevi.

Gençlik gıda hareketi üyesi bireyler olarak biliyoruz ki; yerel gıdalarımıza sahip çıkarsak, çiftçimizi koruruz , yerel ekonomimizin büyümesine destek veririz. Aldığımız ürün markete ulaşana kadar harcanan enerji ve karbon salınımı miktarını düşürürüz. Biyoçeşitliliğimizi koruruz. Ülkemizin zengin biyoçeşitliliğine vurulan en büyük darbe, çiftçimize en kolay ve ucuz seçenek olarak sunulan – endüstriyel – tohumlar. (GDO genetiği değiştirilmiş organizmalar, kısırlaştırılmış ancak farklı avantajlara sahip olduğu iddia edilen türler).
Doğal yaşamın, biyoçeşitliliğin ve sürdürülebilir tarımın korunabilmesi için, yerel tohumumuza da sahip çıkmamız gerektiğini unutmamalıyız.
Yiyecek almak için pazara/markete gittiğimizde unutmayalım ki, kimse bizi birşey almaya zorlamıyor, seçimlerimizi biz yapıyoruz.

Önemli olan seçimlerimizi doğru yapabilmek. Eğer aradığımız ürünün yerel yetişenini bulamazsak, en azından çok uluslu bir şirketinki yerine daha küçük bir şirketin ürettiğini alalım. Bütün bu küçük seçimler, aslında çok büyük bir yankılama olarak, bize ülkemize, ekonomize, toprağımıza geri dönecek. Yeryüzünde bastığımız adımları daha hafif bir ayak izine dönüştürmek için, ilkelerimizi önce kendi hayatımızda uygulamaya başlayarak, başkalarının da yerel gıda almasına teşvik edelim.

Yerel yetişmiş organik gıda ürünleri almak için 10 sebep:

  1. daha tazedir!
  2. daha lezzetlidir!
  3. soframıza gelirken diğer ürünlerden çok daha az yol katederler ve ulaşımdan kaynaklanan kirliliğe neden olmazlar!
  4. bizleri mevsiminde yemeğe teşvik ederler!
  5. biyoçeşitliliğimiz korunur!
  6. çiftçimizi desteklemiş oluruz!
  7. ekonomimiz güçlenir!
  8. sürdürülebilir yaşama katkıda bulunuruz!
  9. çocuklarımıza yerel tohum mirasımızı bırakırız!
  10. başkalarını da teşvik etmiş oluruz!
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: