Keçi Boynuzu Unlu, Elmalı Bademli Kurabiyeler

Mart 1, 2010

İki hafta önce Turgutreis pazarındaki bir tezgahta tepeleme duran, koyu renkli bir un dikkatimizi çekmişti; meğer keçiboynuzu unuymuş… Bir yarım kilo kadar almıştık; sadece tadını merak ettiğimizden değil aynı zamanda da üreticisine destek olmak için. Keçiboynuzunu toplaması, kurutması, değirmene götürüp çektirmesi, posasından ayıklayıp pazara getirip satması gerçekten zahmetli ve emekli bir iş. Bunu yapan çok az çiftçi var ve en az ürettikleri besinler kadar kıymetliler…

Unu aldığımız kıymetli ve güleç yüzlü amca özellikle tatlılarda kullanmamızı tavsiye etmişti. Biz de bunun üzerine pazar günkü büyük kahvaltı sofrasına keçiboynuzu unlu kurabiyeler yapmaya karar verdik. Sonuç ÇOK şahane oldu! Tamamen göz kararı damak tadı uydurduğumuz bu kurabiyelerin tarifini unutmadan size de yazalım…
Ne lazım: Tam buğday unu, keçiboynuzu unu, esmer şeker, elma, badem, tereyağı, bir yumurta, tarçın, tahin/pekmez ve azıcık kabartma tozu
Nasıl yaptık: Geniş bir kaba 2 su bardağı tam buğday unu ve 2 çorba kaşığı keçiboynuzu unu koyduk. Üzerine bir çay kaşığı gibi kabartma tozunu, bir avuç kadar esmer şekeri ve bir yumurtayı ekledik. Soslukta 50 gram kadar tereyağını eritip bu karışımın üzerine dökdük. Sonra da yoğun, kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurduk.
Başka bir kapta incenik kıyılmış 4 elmayı, esmer şekeri, dövülmüş bademleri ve tarçını kardık. Bu esnada hamurumuz dinlenmiş ve iyice oturmuş oldu. Biz de bunu fırsat bilip kendisinden minik minik parçalar kopardık ve yuvarlak bir top yaptıktan sonra şöyle bir bastırıp iç kısmına parmaklarımızla küçük küçük bastırdık. Açılan bölgeye elmalı, bademli karışımdan koyduk. Süslemek için de tam ortaya bir büyük badem oturttuk ve hamurumuz bitene kadar yaptığımız bütün kurabiyeleri bir tepsiye dizdik. Sonra da önceden ısınmış fırına tepsimizi sürüp başında beklemeye başladık. Neyse ki çok beklemedik, en fazla 20 dakikada kurabiyeler kahvaltı masasında yerlerini aldılar. Son lezzet dokunuşu olarak her birinin üzerine azıcık tahin/pekmez karışımından koyduk ve hepsini yedik!
Lezzetimizin sırrı kullandıklarımızın yerel ve doğal oluşunda. Bademinden, elmasına malzemelerimizin neredeyse  hepsinin nereden geldiğini, kimin tarafından üretildiğini biliyoruz. Hepsi küçük çiftçilerimizin kıymetli hasatları..

Reklamlar

4 Responses to “Keçi Boynuzu Unlu, Elmalı Bademli Kurabiyeler”

  1. Çiğdem Says:

    Bende hep Ege’de yaşamak istedim.Sizi okurken nefes alıyorum ve sanki bir iyot kokusu, toprağın mis kokusunu hissediyorum. Bizde yazlarımızı Milas Ören’de geçiriyoruz .Oranında küçük pazarına gelen bahcesinden 2 kilo deniz böhrülcesi, 2 demet ada çayı getiren eli öpülesi insanlar ruhumu temizliyor. Hep yazın ,çok yazın ki ben de kendimi oralarda hissedeyim.

  2. Ezgix Says:

    ben de istiyorum onlardan:)

  3. dilara Says:

    iremcm tam da nette kurabiye tarifi aricaktm size bi göz attıktan sonra .. ya keske o malzemeler bende de olsayms .. hemen mutfaga dalasım geldi..
    afiet bal şeker olsun =)

  4. keçi Says:

    Harika bir rastlantı.bu siteyi tesadüfen yeni keşfettim.Bu sitede emeği gecen herkesin ellerine sağlık :) ve bu değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler…


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: