Sinek Sekiz Kent Bostanı’nda Sebzeler Büyümeye Başladı!

Nisan 22, 2010

Pazar günü Maçka Parkı’nda toplandık. Muğla’nın Kemer Köyü’nden, atadan kalma tohumlarla çiftçilik yapan Cevdet ve Fatma Türk’ün Sinek Sekiz Kent Bostanı’na hediyesi olan fidelerin dikilme zamanı gelip çatmıştı zira.
Sabahın öğleye yaklaştığı saatlerde etrafta parkın yerleşik sakinleri olan kediler etrafta sakince dolaşıyordu. Bir önceki günden arta kalan toprak dolu çuvallara meraklı bakışlar atarken yakaladık bazılarını. Bazı haylazların ise fideleri ekeceğimiz toprağın üzerine çıkıp eşelediğini, çeşitli çaplarda oyuklar yarattığını farkettik.
Vakit ilerledikçe bostanımıza ziyaretçiler gelmeye başladı. Birçok anne, ellerinin toprağa, bitkiye değmesini istedikleri çocuklarıyla beraber yanımıza geldi. Minik kız ve oğlanlara, kendileri gibi minik fideleri tanıttık; domatesleri, bamyaları, salatalıkları, patlıcanları, fesleğenleri gösterdik. Çocuklar yavru bitkileri minik elleriyle kavrayıp, yumuşak ve yavaş hareketlerle toprakta küçük oyuklar açıp, fideleri özenle diktiler. Biz de “devamı gelsin!” diyerek her birine bir fesleğen fidesi hediye ettik.
Vakit ilerledikçe kalabalık arttı.  Blogdaki duyurumuzu okuyup da gelen takipçilerimizle uzun uzun sohbet ettik. Tanışmış olmak, çok hoşumuza gitti doğrusu! Çeşit çeşit konudan, ama en çok “şehirden uzak, doğaya yakın yaşamaktan” bahsedildi. Bir de Nişantaşı ve Maçka civarında oturan ve parkı en çok kullanan mahalleliyle tanıştık.
Bir kısmı,”Hadi canım, burada patlıcan mı büyürmüş!” dedi, bazısı aferimi verdi, bir kısmı da bize yardım etti. Yediklerinin lezzetsizliğinden, besinlerin plastikleşmesinden dem vuranlarla uzun uzun konuştuk; yerel tohumların ve doğal yetiştirme yöntemlerinin öneminden, konvansiyonel tarımın sürdürülemezliğinden ve tüm canlılara verdiği zararlardan bahsettik.
Günün sonunda, 3 yükseltilmiş yatağa toplam 80 fide diktik, 30 tane de tohum attık. Domates ve bamya fideleri bir alanda, biber ve patlıcanlar hemen yanda, salatalık ve mısırlar da bir arada hemen yakında. Aralara da zararlı böcekleri uzak tutmak için bolca fesleğen ve kadife çiçeği koyduk. Fideler biraz palazlanıp kendilerine gelene kadar yükseltilmiş yatakların etrafını yumuşak bir telle kapladık. Mis gibi toprakta eşelenmek isteyen kedi ve köpeklerin böylelikle küçük bostan alanlarımıza girmeyeceğini umuyoruz. Fideler büyüyünce bu teli kaldıracağız, zaten biz istemesek de sebzeler büyüyüp dışarı taşmak isteyecekler.
Bakalım neler olucak, heyecanlı süreci başlattık…

Yorum bırakın