Baskıya 5 Kala: konumuz “kağıt”

Mayıs 18, 2010

Bilumum basılı malzemenin hammaddesi olan kağıdın merkezine yolculuklar yapıyoruz İstanbul’da. Ekoloji serimizi oluşturan kitaplarımızın hazırlıklarına iyice daldık artık. Ve işte İkitelli’deyiz, kitap kağıdı olarak çokca kullanılan “enzo” kağıdın ana toptancısında..

Kağıt, dev rulolar halinde üretilen bir malzeme.  Eni sabit, boyu ise kesilerek ayarlanan balyalar,  makineye takılarak 100x 70 cm’lik ya da 92×68’lik boyutlarda kesilerek tabakalar haline getiriliyor. Bakın aşağıya:

Balyalar makineye girmiş, aynı masalarda duran selobant mantığıyla bir ucundan çekilip cıııırt kesiliyor.

Ve düzeneğin sonunda tabakalar üst üste birikiyor. Sonraki iş, matbaa makinelerine girecek hale gelen kağıtları belli adetlerde paketleme.

İşte burası da paketlenmiş, farklı farklı tabaka kartonların/kağıtların durduğu depo. Her pakedin üzerinde kodlar var, matbaalardan gelen isteklere göre seçilip gönderilmeyi bekliyorlar. Kitap baskısı gibi çok kopyalı işlerde seçilen kartonun/kağıdın stokta çokça bulunması ve devamının olması önemli meselelerden oluyor. O yüzden dikkatlice yapıyoruz seçimlerimizi.
Bir diğer konu da kağıdın mümkün olduğunca “doğal” olması. Plastiğe dokunuyor hissi veriyor çoğu kağıt, bol kimyasallı, kuşe kategorisinden olanlar. Pamuk oranı yüksek, beyazlatmak için onca zehirli girdi kullanılmamış, güzel, sakin kağıtlar arıyoruz. -şarap tadıcıların şaraplardan bahsederken kullandıkları dile benzedi son cümleler :) ilgilendiğiniz maddeye yaklaştıkça onu tarif etmek ve binlercesi arasından farkları tanımlamak için kullandığınız kelimeler, kurduğunuz cümleler de inceliyor, özelleşiyor işte…

4 Responses to “Baskıya 5 Kala: konumuz “kağıt””

  1. damla Says:

    dev rulolari cok sevdim.
    bu ayrinti duzeyi de beni cok mutlu ediyor..
    devam boyle yazilara :)

  2. Özge Says:

    Okumanın dokunma ve koklama duyusuna da hitap ettiğini unutmuştuk son zamanlarda, ne iyi oldu da hatırlattınız :))

  3. sineksekiz Says:

    kağıt işi zor zanaat ama ayrıntılı yazılara devam. baskı ile ilgili detayları olabildiğince paylaşak istiyoruz biz de. sırada boyalar ve çizimler var!

  4. Ertekin Says:

    Enzo kağıttan defter yapılır mı diye merak ediyorum


Yorum bırakın